Reklama
 
Blog | Peter Gabaľ

Ad ACTA

Vedle protestů proti samotné ACTA se po sítích šíří hrůzyplné zmínky o tajných dodatcích, které udělají celou věc ještě horší, než se zdála dosud.

Upřímně nevím, jestli je to pravda, hoax nebo naprostý podvrh (například zde).

Ale dneska jsem se opět ujistil, jak nemám kontrolu nad tím, co jsem kdy dal na internet, jakkoliv to bylo „důvěrné“ nebo „friends only“. Konkrétně Badoo se zmocnil celého mého Facebookového profilu jen tím, že jsem otevřel zprávu od kamaráda, který mi ji možná ve skutečnosti ani neposlal. Nejsem si vědom žádného jiného neopatrného kliku, kterým bych cokoli potvrdil. A hned jsem někde visel i s fotkami, které byly jen pro rodinu (i když tam samozřejmě nebylo nic „neslušného“ nebo tak, ale zkrátka některé věci jsou jen pro blízké).

A to je jen špička ledovce. Jak se zachází s našimi údaji? Na všechny aplikace a hry sice klikám NE nebo IGNOROVAT, ale znamená to vůbec něco? Někdo si načte, co si načíst chce. Nemám nad tím kontrolu, tlačítko IGNOROVAT nemusí znamenat víc, jen utišení strachu.
A jediným únikem je návrat do jeskyně, což ale přece nechci a hlavně ani nemůžu. Internetová komunikace je součást mé práce, jako dneska asi už možná u většiny profesí.

Chci tím říct, že někdo si s našimi údaji buď dělá, nebo alespoň může dělat, co chce, aniž bychom nad tím měli skutečnou kontrolu, a ještě chce kontrolovat, co děláme, čteme, píšeme, sledujeme a posíláme my.

Nejsem proti ochraně autorských práv. A nejsem pro samozvané mstitele z řad anonymních hackerů. Ale jsem proti tomu, aby nějací ONI měli nekontrolovanou kontrolu na všemi sítěmi světa. Nechce se mi studovat celou ACTA, ani hloubat, jestli má tajné dodatky, ani popírat, že možná jde jen o všeobecné formulace, nepřesahující běžnou ochranou autorských a obchodních práv. I ti, co ji nastudovali, tvrdí naprosto rozličné věci. Nejde ale o detaily. Jde o SIGNÁL, že „toto“ je celosvětový zájem a budeme „to“ podchycovat. Ale já jsem na „signály“ od dob zážitků s Mečiarem a jeho kamarilou citlivý a vím, že věci mají svou logiku.

Ergo: intuitivně jsem proti ACTA.

Reklama